MAI AM ÎNCĂ MULTE DE OFERIT LUMII !

Povesteam zilele trecute despre noua mea carte și ziceam că Beethhoven a trăit izolat din cauza surzeniei. De obicei izolarea duce la gânduri de sinucidere, care nu i-au fost străine marelui muzician. Puțini știu că Beethoven și-a pregătit moartea în detaliu și a scris mai bine de zece pagini în care-și lua adio de la fratele lui. Într-un ultim moment, după sute de gânduri despre moarte ce împăienjenesc scrisoarea de adio, Beethoven a renunțat la ideea sinuciderii și a scris câteva rânduri emoționante și motivante despre viață:

„ Cum poți stabili ce fel de destin ai avut, când ești încă în plinătatea forțelor și la început de drum? Ai răbdare. Chiar de nu-ți va fi dat să cunoști satisfacții, nu-ți rămâne decât să-ți duci curajos crucea până când vei fi izbăvit de ea. Consideri că destinul e crud cu tine? Da ești cel puțin pripit.”

Și ca o încheiere a scrisorii, într-o luptă în care viața a câștigat, Beethoven scria:

„ Nu, nu plec încă, mai am încă multe de oferit lumii!”

Dacă titanul muzicii clasice și-ar fi luat viața, multe din capodoperele lui târzii, precum simfonia a IX-a sau Grosse Fugue, nu ar fi fost niciodată înșirate pe hârtie! Simfonia a IX-a este considerată  cea mai complexă dintre toate simfoniile scrise înainte și după ea.

Beethoven a introdus prima oară voci într-o simfonie. Ideea ca un cor de câteva sute de persoane, stând în picioare 45 de minute fără a întreprinde nimic (vocile sunt introduse doar în ultima parte a simfoniei), într-un ger aspru, s-a crezut a fi sortită eșecului. Mai ales că piesa a fost scrisă de un compozitor complet surd.

După terminarea simfoniei, publicul l-a aclamat pe Beethoven cu 5 rânduri de aplauze (regii erau întâmpinați doar cu 3 rânduri de aplauze)

Am deviat puțin de la ideea principală 🙂  ce încerc să spun este că, la un moment dat în viață am avut, sau vom avea momente în care vom considera că viața nu are rost. Trebuie doar să fim conștienți că atunci când există motive să fim triști, există motive mai bune să luăm viața în piept și să nu ne lăsăm înfrânți de ea. 🙂

Reclame

8 răspunsuri la „MAI AM ÎNCĂ MULTE DE OFERIT LUMII !

 1. Pingback: SUSȚINEM ADEVĂRATA MUZICĂ : BEETHOVEN – SYMPHONY No. 9 (FULL) | BLOG DE DAT CU CAPU`

 2. Lucian Blaga
  Sonata Lunii

  Sonata lunii de Beethoven
  e insasi luna coborata pe pamant.
  Asa s-ar crede si asa s-ar zice:
  luna ce umbla prin paduri,
  prin roua-albastra si prin flori de crini,
  si-alcatuieste din lumini
  amare si din dulce vant
  Ofelii, Margarete, Beatrice.

  Printre acestea te alegi si tu,
  ca o parte din Sonata
  ce inca niciodata
  nu a fost cantata.

  http://asociatia-o-parte-din-rai.blogspot.ro/2012/11/m-ai-fi-lasat-sa-mor.html

 3. Foarte bine pusa problema ! Cred ca toti am avut astfel de momente… Marele Beethoven era, cred, un om iubit de ingeri, de cineva de Sus, care nu l-a lasat sa isi duca gandul pana la capat. Si unii dintre noi mai au aceasta sansa, daca aleg sa isi asculte sufletul, prin care primim de obicei mesaje de Dincolo…

  Despre Beethoven si gandurile sale de sinucidere a circulat pe mailuri un foarte frumos pps, in care se spunea ca el si-a schimbat gandul datorita unei fete oarbe care locuia alaturi de el. Ea i-ar fi spus ca si-ar fi dorit mai mult decat orice pe lume sa vada luna, si lumina lunii. Pentru ea, el a scris Sonata lunii, si a renuntat la sinucidere, intelegand ca sunt oameni si mai dezavantajati decat el pe lume.

  Foarte frumos blog, si interesant ! Pacat ca nu am suficient timp sa il explorez asa cum merita.

   • P.S. Motivul pentru care Beethoven a renunțat la ideea sinuciderii este neclar. Există atâtea explicații câți povestitori, cum că ar fi renunțat la idee pentru nepotul lui Karl, alții zic că a fost convins de Haydn, fostul profesor de pian și cunoscutul compozitor. Până la urmă nu contează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s